Ο Θεσμός των Επαγγελματικών Λυκείων

 H δομή του σύγχρονου Επαγγελματικού λυκείου ορίστηκε το 2006 με τον νόμο Ν.3475/2006 (146Α). Η δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση, με ειδικότερους σκοπούς:

  1.     την ανάπτυξη των ικανοτήτων, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών,
  2.     τη μετάδοση των απαιτούμενων τεχνικών και επαγγελματικών γνώσεων και την ανάπτυξη των συναφών δεξιοτήτων τους,
  3.     την παροχή στους μαθητές των απαραίτητων γνώσεων και εφοδίων για τη συνέχιση των σπουδών τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Τα Επαγγελματικά Λύκεια διακρίνονται σε Ημερήσια και σε Εσπερινά. Στα Εσπερινά φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές. Η φοίτηση στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ. είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α' , Β'  και Γ', ενώ στα Εσπερινά είναι τετραετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄.

Περισσότερα...

Μετά το ΕΠΑ.Λ., τι;

Στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. χορηγούνται με ενδοσχολικές εξετάσεις:

  • Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου, ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Πτυχίο επαγγελματικής ειδίκευσης, που παρέχει το δικαίωμα να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ. έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα Ι.Ε.Κ., και κατά προτεραιότητα σε τμήματα ανάλογης ειδικότητας με αυτήν του πτυχίου τους.

Περισσότερα...

Εγγραφές - Μετεγγραφές - Απουσίες

Για την εγγραφή μαθητή απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1) Απολυτήριο γυμνασίου (Μπορεί να σταλεί υπηρεσιακά).
2) 4 φωτογραφιες.
3) Πιστοποιητικό Γέννησης από τον Δήμο (όπου θα φαίνεται το γενος μητέρας).
4) Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας μαθητή (εφ'οσον υπαρχει).
5) Αίτηση εγγραφής που συμπληρώνεται από τον κηδεμόνα.
6) Υπευθυνη δήλωση ότι δεν φοιτά σε άλλο σχολείο.
7) Συμπληρωση ειδικου εντύπου σε περίπτωση που ο μαθητης είναι αλλοδαπός ή παλλινοστήσας.
8) Δελτίο Υγείας (Δίνεται απο το σχολείο και αφού συμπληρωθεί από τον ιατρό παραδίδεται στο σχολείο στην έναρξη του σχολικού έτους. Ο κηδεμόνας πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι θα το προσκομίσει συμπληρωμένο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του έτους της εγγραφής, αλλιως η έγγραφη θεωρείται άκυρη.
 

.

Περισσότερα...